Ručni plamenik za svinjokolje

Zašto koristimo plinski plamenik za svinjokolje? Jer tako možemo odstraniti (zapaliti) sve one dlačice na svinjskoj koži koji nismo mogli ručno odstraniti. Paljenjem dlaka koža ostaje čišća i lakše ćemo pripremiti suhomesnate proizvode. 

Koji plamenik odabrati? Plamenici za svinjokolje mogu biti promjera 22, 45, 50 mm. Najpopularniji su oni od 45 ili 50 mm.

Što je štedna ručka na plameniku? Štedna ručka se koristi kada prekidamo na kratko paljenje, te opuštanjem ručke plamenik ne gori na maksimum nego na minimum plamen. To nam omogućava da kratko prekinemo rad da bi nastavili bez potrebe ponovo paljenje plamenika.

Imamo plamenike bez štedne ručke. Isti se u slučaju prekida rada moraju gasiti i ponovo upaliti .

Kako vršimo paljenje dlaka? Iz udaljenosti od mesa cca 15 cm, lagano krećemo od dole prema gore i obrnuto.

Za što možemo još koristiti ovaj plamenik? Plamenik možemo koristiti za grijanje metala, skidanje farbe s drva i metala, odmrzavanje zaleđenih cijevi, svako kućanstvo bi trebalo imati jadan takav plamenik.

Koji regulator se koristi na ručni plamenik? Na ručnom plameniku koristimo uvijek visokotlačni regulator od 6 kg. Ovisno o boci i priključku odabrat ćemo koji navoj, da li sa maticom 25 ili 27 mm.

Kako spojiti regulator na bocu? Regulator ima navojnu maticu koja se zašarafi na bocu (u smjeru obrnutom kazaljki na satu). Da Vas ne bi to zbunilo, odšarafljuje se u smjeru kazaljki na sat. Prije nego li zašarafite provjerite ako je gumena brtva na mjestu. Pri šarafljenu uvijek koristiti ključ priključnog promjera 27 ili 25 mm za takvu maticu (pokazati ključ).

Kako podešavamo snagu regulatora? Na regulatoru se nalazi leptir s kojem podešavamo snagu plamena. Okretanjem prema smjeru kazaljki sata povećavamo tlak, dok okretanjem u kontra smjeru kazaljki smanjujemo izlazni tlak regulatora. Kako prepoznati dobro podešen plamen na plameniku? Plamen mora biti plave boje, duljine cca od 5 do 10 cm.

Koje crijevo upotrebljavamo za spajanje ručnog plamenika s bocom? Crijevo koje se preporuča za takvu upotrebu mora biti gumeno (narančaste boje) jer je lakše savitljivo i kada su niske temperature se ne skrućuje. Koje duljine mora biti crijevo? Minimalna preporučena duljina je 3 m. To nam omogućava da se lakše krećemo di da plamenik je dovoljno udaljen od boce. Kada promijeniti gumeno crijevo? Crijevo mijenjamo prema datumu otisnutom na crijevu. Ako nema tog datuma crijevo mijenjamo svakih dvije godine (zabilježite tamo gdje držite bocu kada ste ga zadnji put promijenili).

Košarica

close