BRC plinski sustavi

Tvrtka BRC Gas Equipment, dio grupacije M.T.M. S.r.l. smještene u talijanskom mjestu Cherasco, jedan je od vodećih svjetskih proizvođača komponenti i sustava za pogon vozila LPG-om i CNG-om. Utemeljena 1977., brzim je razvojem postala jednom od glavnih tvrtki na području primjene alternativnih goriva za vozila. U osamdesetima počinje s proizvodnjom cjelovitog asortimana LPG i CNG komponenti i uređaja. 1991. na talijanskom tržištu predstavlja prvi sustav s elektroničkom regulacijom gorive smjese, a 1996. prvi talijanski sistem ubrizgavanja LPG-a i CNG-a. 1998. BRC prvi razvija sustav sekvencijalnog direktnog ubrizgavanja poznat kao „Fly Injection“, a danas novijom generacijom direktnog ubrizgavanja Sequent plug & drive i dalje postavlja standarde u industriji autoplina.

U tvrtki radi preko 700 zaposlenika, u četiri pogona na ukupnoj površini od 40 tisuća četvornih metara. BRC surađuje s više od 100 distributera i agenata u svjetskoj prodajnoj mreži i prisutan je u 60 zemalja.

Obitelj autoplinskih sustava Sequent najistaknutiji je BRC proizvod. To je moderan, inovativan i sofisticiran plinski sustav, jednostavan za instalaciju i prihvaćen od OEM (prve tvorničke ugradnje) proizvođača zbog napredne tehnologije i izvanrednih performansi.

Sve komponente BRC uređaja osmišljene su i razvijene u samom BRC-u u naprednim razvojnim laboratorijima, laboratorijima za statička ispitivanja na raznolikim vrstama vozila i komorama za ispitivanje emisije štetnih plinova opremljenih modernim analitičkim sustavima. BRC proizvodi osmišljeni su i proizvedeni prema standardima visoke kvalitete koje određuje sustav certifikacije kvalitete UNI EN ISO 9001:2000 i udovoljavaju pravilima (R67-01, R110, ISO 15500) te EEC i EMC normama kontrole štetnih ispušnih plinova .

Inovativnu tehnologiju prepoznalo je puno svjetskih proizvođača vozila te su BRC-u prepustili serijsku ugradnju plinskih sustava za svoja vozila. Danas se plinski uređaji BRC ugrađuju tvornički u: PSA Peugeot Citroen, Ford, Jaguar, DaimlerChrysler, MAN, Volkswagen, FIAT-Tofas, Mitsubishi, Chevrolet, Subaru, Maruti Suzuki i Dewan-Hyundai.

M.T.M. – BRC Gas Equipment Co. pridaje strateški značaj uvidu u svaku fazu razvoja, proizvodnje i integracije proizvoda. Za razliku drugih proizvođača, sve komponente potrebne za preradu vozila s benzina na LPG ili CNG, poput prekidača i kontrolnih jedinica, razvijene su i proizvedene unutar tvrtke.

2016. M.T.M. – BRC Gas Equipment Co. završio je pregovore o strateškom udruživanju s kompanijama PRINS, EMER, IMPCO i ZAVOLI, važnim proizvođačima za primjenu auto plina u industriji. Taj dogovor osigurava značajnu komercijalnu i tehnološku sinergiju te stvaranje najvažnije grupe tvrtki iz sektora primjene održivih alternativnih goriva.

Thomgas BRC

Zašto ugraditi BRC uređaj ?

Obzirom na velikoj i šarolikoj ponudi autoplin uređaja u Hrvatskoj , često vozači postavljaju si pitanje koji uređaj ugraditi . Bilo bi nekorektno govoriti loše o drugim autoplin sustavima , jer svi više manje funkcioniraju (ovismo o kvaliteti ugradnje dakako).

Svakako zanimljiv je podatak , da danas na Hrvatskim cestama , više od 10.000 vozila voze se sa uređaja od Brc . I voze , i voze …. Svjedočili smo slučajevima gdje su vozila sa BRC prešla više od 100.000 km , bez održavanja (ni osnovnog promjena filtera)!

BRC:

 • Pouzdanost
 • Dugovječnost trajanja injektora (brizgalki)
 • Performanse na plinu skoro istovjetne kao na benzinu.
 • Mogućnost servisiranja ugradnje i popravka u svim županijama hrvatske.
 • Najjeftiniji pri redovnom servisiranju.
 • Dostupnost rezervni dijelova.

Žašto je BRC skuplji od drugih uređaja osobito od onih Poljskih i Turskih?

Brc je velika kompanija , koja ulaže u razvoj i tehnologije velika sredstava . Svaka komponenta plinskoga uređaja BRC je projektirana, proizvedena i u BRC savršeno se uklapa i funkconira u sklopu BRC sistema. BRC kao kompanija ima značajno veće troškove razvoja i proizvodnje u usporedbi sa malim proizvođačima koji rade u „halama“ i skupljaju komponente drugih proizvođača .

Jer većina drugih proizvođača (pogotovo poljskih) imaju politiku sastavljanja tuđih sklopova , gdje uglavnom jedina komponenta izvorni „proizvođača“ je elektronika .

Ako bi mogli to slikovito usporediti , bilo bi kao da ste kupili vozilo „Xy“ , šasijom Forda , motorom Škode, mjenjačem Hyundaia, ubrizgavanjem Fiata , i elektronskim upravljanjem proizvođača „Xy” .

Sve to dakako funkcionira , ali to nije … to .

Cjenovna razlika između Brc i drugih „Xy“ uređaja ipak nije drastična , većinom slučaja radi se o 1000 do 2000 Kn više uloženog (za vozila 4 cilindra) .

Za taj novac bi trebao biti presudan pri odabiru autoplin uređaja koji će Vam uštedjeti po i desetke tisuća kuna u budućnosti pri vožnju na plinu?

Servisni intervali i garancija na BRC uređaje

Obvezni servisi za sve uređaje za plin su:

 • Nulti servis – na 1.000 km – OBAVEZAN i NAJVAŽNIJI u pogledu sigurnosti i pravilnog funkcioniranja uređaja (besplatan je)
 • Svaki sljedeći servis je na novih 10.000 km ili godinu dana (ovisno što prije ističe) u garantnom roku.
 • Nakon garancije servisni intervali se produžuju na 15.000 km

Na svakom servisu se provjerava ispravnost cijele instalacije, mjenja se filter, po potrebi na uređaju se podesi smjesa te se vrši probna vožnja od minimalnih 5 km u svim uvjetima vožnje (gradska, otvorena cesta i sl.).

Nulti servis je posebno važan jer se tada vrši prvo podešavanje plinskog sistema nakon uhodavanja rada uređaja.

Veliki servis se radi između 80-120.000 km – podrazumijeva uz redovni servis, reparaciju isparivača i promjenu filtera tekuće faze.

Neredovito servisiranje uređaja za autoplin može prouzročiti kvarove na samom uređaj ali i na motoru automobila.

Svi BRC uređaji za autoplin imaju garanciju dvije godine ili 100.000km ovisno što nastupi prije.

Thomgas Ugradnja Plina

Cjenik ugradnje plinskih uređaja

Alba 32 - Thomgas

BRC „ALBA 32“

4 Cilindra
Euro 4
Snaga : do 140 kW
Procesor : BRC Sequent Alba
Isparivač : BRC Genius
Injektor : BRC GP 13
Multiventil : BRC Europa 2
Spremnik : toroidalni ili cilindrični do 45 l.
Cijena za gotovinsko plaćanje : 6.700 Kn
Cijena za obročno plaćanje : 7.370 Kn

Thomgas - BRC Sequent 32

BRC „SEQUENT 32“

4 Cilindra
Euro 4- 5- 6
Snaga : do 140 kW
Procesor : BRC Sequent 32
Isparivač : BRC Genius
Injektor : BRC IN 03 (boja prema snazi motora)
Multiventil : BRC Europa 2
Spremnik : toroidalni ili cilindrični do 45 l.
Cijena za gotovinsko plaćanje : 7.860 Kn
Cijena za obročno plaćanje : 8.646 Kn

Thomgas Sqquent Plug&Drive

BRC „SEQUENT PLUG&DRIVE“ 6 Cilindra

Euro 4- 5- 6
Snaga : do 190 kW
Procesor : BRC Sequent Plug & Drive
Isparivač : BRC Genius
Injektor : BRC IN 03 (boja prema snagi motora)
Multiventil : BRC Europa 2
Spremnik : toroidalni ili cilindrični do 55 l.
Cijena za gotovinsko plaćanje : 10.990 Kn
Cijena za obročno plaćanje : 12.089 Kn

Thomgas Autoplin BRC

BRC „SEQUENT PLUG&DRIVE“ 8 Cilindra

Euro 4- 5- 6
Snaga : do 250 kW
Procesor : BRC Sequent Plug & Drive
Isparivač : BRC Genius
Injektor : BRC IN 03 (boja prema snagi motora)
Multiventil : BRC Europa 2
Spremnik : toroidalni ili cilindrični do 60 l.
Cijena za gotovninsko plaćanje : 12.990 Kn
Cijena za obročno plaćanje : 14.289 Kn

Cijena ugradnje uključuje :

 • Plinski uređaj i ugradnju uređaja u vozilo.
 • Podešavanje plinske mape prema snazi i modelu vozila.
 • Probnu vožnju na cesti i dodatno podešavanje mape prema različitim uvjetima vožnje, gradske vožnje i vožnje na otvorenoj cesti. Minimalna probna vožnja je od 5 Km.
 • 2 godine jamstva na komponente uređaja (uz uvijet redovnog održavanja).
 • Besplatni nulti servis nakon 1000 Km od ugradnje + dodatno podešavanje mape i uređaja.

Napomena:

Gore navedene cijene su indikativnog karaktera a podložne su promjeni, ovisno o zahtjevima kupca ili o poskupljenju proizvođača. Posebni zahtjevi kao što su npr. plinski rezervoar većeg kapaciteta, drugačji položaj rezervoara od uobičajenog , ugradnju priključka za punjenje u prostoru benzinskog punjenja, poseban položaj pokazivača/prekidača drugačiji od uobičajenog i sl. druge izmjene koje nisu uračunate u standardnoj ugradnji a zahtijevaju dodatne satnice radova, biti će dodatno obračunate u gore navedenu cijenu.

Navedene cijene ugradnje odnose se na standardizirane uređaje, koji su predviđeni za ugradnju u više modela vozila.

Za vozila sa benzinskim direktnim ubrizgavanjem ili u slučaju „Kit dedicato“ (namjenski setovi za samo jednu vrstu modela vozila) ponude se formiraju prema upitu.

Želite postati postati ovlašteni BRC serviser?

Imate iskustva u radu sa automobilima – posebno automehaničarski i/ili autoelektričarski radovi?

Već imate iskustva sa ugradnjom uređaja za autoplin?

Želite započeti novu ili dopuniti već postojeću djelatnost vezanu za servisiranje automobila?

Želite prodavati i ugrađivati proizvode visoke kvalitete renomiranog svjetskog proizvođača sa svom urednom dokumentacijom za hrvatsko tržište (atest , upute … servis)?

Želite imati on line 12 sati dnevno TEHNIČKU podršku pouzdanog poslovnog partnera sa višegodišnjim iskustvom?

Spremni ste za školovanje ( početni tečaj – obuka ) i daljnje usavršavanje na području autoplina?

Opći uvjeti dobivanja licence za autoplin instalatera (ako do sad niste se bavili autoplinom)

POTREBNI UVJETI I DOKUMENTACIJA ZA DOBIVANJE SUGLASNOSTI OD MINISTARSTVA POMORSTVA I VEZA I CVH ZA OVLAŠTENJE UGRADNJE AUTOPLINA U R.H.

01). Uvjerenje za položenim ispitom kao automehaničar ili kao autoelektričar (U slučaju nedostatka takve diplome , priznaje se diploma srednje škole ili fakulteta u smjeru strojarstva ili elektrotehnike) .

02). Posjedovati ili unajmiti adekvatnu radionicu minimalnih gabarita 6×4 mt. potrebnih za servis osobnih vozila . Od navedene radionice potrebno je priložiti tlocrt .

03). Preslika obrtnice ili sudsko rješenje poduzeća, gdje je naznačena kao djelatnost usluga održavanje motornih vozila, servisa/radionice .

04). Ugovor sa uvoznikom plinske opreme THO.M.GAS d.o.o..

05). Diplomu o izvršenoj specijalizaciji kod stranog proizvođača (BRC) .Tečaj traje c.a 4-5 dana u našem autoplin centru u Resniku , nakon čega se dobije diploma BRC-a .

06). Minimalni tehnički uvjeti radione (taj dokument izdaje općina gdje pripadate a uvjeti variraju od općine do općine ) .

07). Uvjerenje o obavljenoj zaštiti na radu za radionicu .

08). Zapisnik o položenom tečaju radnika/djelatnika za rad na siguran način .

09). Vaša pisana izjava MUP-u (protupožarnoj inspekciji) da nećete raditi sa više od 30 Kg. plina u radionici (tako da biste izbjegli opremanje uređaja za uskladištenje plina, te elektroinstalaciju u I.S. izvedbi) .

10). Suglasnost protupožarne inspekcije MUP-a .

11). 12. Na kraju ako Centar za vozila Hr smatra da su uvjeti zadovoljeni kroz mjesec dana dobivate ovlaštenje te prvi blok izjave i kartona koj čete ispunjavati prilikom ugradnje plinskih uređaja . O pravomoćnost djelatnosti faše radionici biti će obaviještene sve stanice za tegnički pregled .

Kada se sve ovo gore navedeno prikupi , šalje se : «MINISTARSTVU POMORSTVA PROMETA I VEZA» – (tel.01 616 94 17 – Fax.01 61 95 942 te ako ste sve uvjete zadovoljili , prosljeđuju Centru za vozila Hrvatske .

12). Kod Centra za vozila Hrvatske d.d. Ing.Dasovića Sisačka 39 c 10410 Velika Gorica Tel.01 63 79 209 Fax.01 63 79 233 e-mail igor.ledic@cvh.tel.hr zatražite pokretanje postupka za ovlaštenje rada za ugrađivanje plinskih uređaja . Centar vozila HR poslati će Vam priručnik-pravilnik vezan za ugradnju plina . Morati će te naučiti sve navedeno tako da biste mogli dati ispit (usmeni i pismeni) prilikom uvida djelatnika Centra za vozila HR vaše radionice . Navedeni uvid i polaganje ispita plaća se nakon uvida. Cijena uvida ovisi o udaljenosti Zagreba te se kreće od 2500 do 5600 Kn. ovisno o udaljenosti.

13). Na kraju ako Centar za vozila HR smatra da su uvjeti zadovoljeni kroz mjesec dana dobiti ćete ovlaštenje te prvi blok izjave i kartona koji ćete ispunjavati prilikom ugradnje plinskih uređaja . O pravomoćnosti djelatnosti vaše radionice biti će obaviještene sve stanice za tehnički pregled.

PROVJERITE KOJI SU TEHNIČKI UVJETI I DOKUMENTACIJA

Ako ste zainteresirani za poslovnu suradnju , molimo popunite Upitnik i pošaljite na email: info@thomgas.hr.

Preuzmite upitnik ovdje.

Kontakt:
01/ 29 85 488 (Alen Andrašević)
01 / 29 85 297

Adresa: „Tho.M.Gas“ d.o.o. Miroševečina 5 , 10040 Zagreb

Napomena: ako ste već ovlašteni kao autoplin radionica dole navedene i uvijete ste već zadovoljli , proceduru proširenja za dodatno ovlaštenje (BRC) asortimana autoplina za Vašu radionicu obavljamo mi besplatno !

Košarica

close