4 stvari neophodne za kampiranje

1. Plinska boca

Bitan izvor energije za kampiranje je plinska boca manjih dimenzija. Jedna takva boca lako se napuni butan propan plinom na benzinskim postajama (plaća se po litri plina), a trajat će vam kroz cijelo kampiranje ovisno o Vašim potrebama. Male kamp plinske boce dolaze u 4 različitih dimenzija:

Ovisno o vremenu trajanja Vašeg kampiranja, i o vremenu posvećenu kuhanjem, odredit ćete Vašu idealnu bocu. Npr. Ako kampiranje traje jedan vikend, boca od 1 Kg. biti će idealna kao odnos težine/gabarita i potrebe plina. Za kampiranje od tjedan dana, boca od 2 ili 3 Kg. biti će prvi izbor. Kampiranje od 10 dana ili više zahtijevati će bocu od 5 Kg. Punjenje boca će te obaviti u punionicama plina ili u benzinskim postajama koja imaju priključke za tu vrstu punjenja.

2. Plinsko kuhalo

Može biti izvedeno u višim varijantama:

Na kartuši od 190 g

Ovo kuhalo je idealno za planinarenje ili za tracking. Odgovara potrebama jedne osobe, lako nađe mjesto u ruksaku, idealan za grijanje čajeva, kave ili spravljanje jednostavnih jela. Jedna kartuša traje cca  4 do 8 sati odvisno o odabranoj snazi plamenika. Dolazi u izvedbama sa piezo upaljačem. 

Iznad boce (šarafi se na samoj boci)

Takvo kuhalo je pogodno za jednu ili dvije osobe, vrlo je jednostavno za korištenje i ima zaštitu od od vjetra koja sprječava nepoželjna gašenja. Na samom kuhalu nalazi se drška koja omogućuje nošenje/premještanje kuhala zajedno s priključenom bocom. Ne zahtijeva nikakvo crijevo ili regulator. Može se koristiti samo na bocama od 2,3 Kg. 

Stolno/podno  

Vrlo slično onome koja se koristi u domaćinstvu. Dostupan u izvedbi sa :

Ovakva kuhala izrađena su od limenog plašta, sa poklopcem. Dostupni su u izvedbi sa klasičnim žičanim rešetkama ili emajl rešetkama (debljeg profila).  

Ovakvim kuhalom možete pripremati istovremeno više jela ili jedno glavno jelo npr. Na jedan plamen pripremati bolonjez a na drugom istovremeno grijati vodu za tjesteninu. Takvo mora se postaviti na ravnoj površini (na kamp stolu ili na ravnom podu). Ovo kuhalo nema zaštitu od gašenja vatre od vjetra, tako da je potrebno ga postaviti na mjestima koja nisu na udaru vjetra. Kuhalo se spoja na boci sa gumenim crijevom (Artikl 57016) i regulatorom od 20 mbara (52407).

3. Plinska svjetiljka

U doba led lampi možda odabir plinske svjetiljke izgleda kao nešto zastarjelo…  Ali taj osjećaj tople  „žute“ svijetlosti i plinskog šuštanja,  je za stare kampere nezamjenjiv. Led lampa ne može to priuštiti pravom kamperu…  Malo tko zna da plinska lampa na kartuši (ima snagu svijetlosti jednaki žarulji od 60 watta, te da za 12 kn (koliko košta jedan uložak) može svijetliti do 10 sati. Druga pogodnost plinske lampe i ta da može biti i izvor ne samo svijetla nego i grijanja! Jer ista tokom rada pruža i određenu količinu topline sasvim dovoljnu da ugrije manji šator za dvoje ljudi.

Za one koja žele dužu autonomiju rada lampe, postoje izvedbe postavljanje na bocu.

4. Plinska grijalica

Za osobe koje vole kampirati u svim godišnjim dobima, pliska grijalica je bitan čimbenik. Trenutačno na tržištu su se pojavile svakakve grijalice. Međutim, bitno je znati da u malim prostorima (kao što su šatori) neprekidno korištenje grijalice može uzročiti pogubne posljedice. Izgaranje plamena grijalica bez odvodne cijevi ili ventilacije nije nikako preporučljivo. Zato idealne su one grijalice na kartušu od 190 g (artikl 52194) koja i da u slučaju da usnete, same sa gase nakon 4 sata. Također je interesantno da ovakvu grijalicu možete koristiti kao kuhalo!

Košarica

close