Kako može eksplodirati plinska boca?

U ovom članku, proći ćemo najčešće pogreške koje ljudi rade pri rukovanju sa plinskim bocama i trošilima te ćemo riješiti pitanje- Kako izbjeći eksploziju plinske boce.

Naime, ne dolazi do eksplozije plinske boce već plina koji iz nje istječe. Plinska boca sama po sebi može eksplodirati samo pri vrlo visokoj temperaturi.

Do eksplozije plina najčešće dolazi pri pogrešnoj montaži ili pri izmjeni boce. Stoga je bitno naglasiti kako je ljudski faktor presudan. Ako se oprezno postupa i reagira na prve znakove nepravilnosti i, što je najvažnije, gumeno crijevo koje spaja bocu i npr. štednjak promijeniti najmanje svake dvije godine, problema ne bi trebalo biti.

Kod ovakvih postava (plinski štednjak), bitno je da su svi elementi u optimalnom stanju. Dakle crijevo mora biti neispucano, prohodno, te ne smije biti pre-tvrdo. Regulator treba biti atestiran, te relativno nov.

Prije korištenja plinskog štednjaka pažljivo opuštamo ventil do kraja, a nakon korištenja dobro zatvorimo i stegnemo ventil da plin ne bi curio iz boce.

Kada dođe do curenja plina iz boce stvara se kritična koncentracija plina u zraku u prostoriji. Kada se uđe u eksplozivnu zonu, dovoljno je samo upaliti svjetlo da dođe do iskrenja i onda do eksplozije. Curenje se može na vrijeme osjetiti jer je taj plin aromatiziran. Ako osjetite miris plina u kući, odmah otvorite sve prozore i vrata i provjetrite prostoriju.

Jako je bitno ne držati plinsku bocu blizu potrošača zbog opasnosti pri vrlo visokim temperaturama rada, te mogućnosti curenja plina. Preporuča se udaljiti bocu od potrošača u razmaku od minimalno 1 metar.

blank

 Na kraju, jedan od ključnih faktora sigurnosti je provjeriti datum atesta plinske boce (otisnuto na boci). Najčešće su boce atestirane na 10 godina, ali postoje izuzetci.

Za dodatne savjete oko rukovanja s plinskom bocom, slobodno nazovite našu poslovnicu te će vam na sva pitanja odgovoriti naše ljubazno osoblje.

Košarica

close