Da li je moguće puniti rabljene kartuše ?

Načelno jednokratne kartuše (ili plinski ulošci) ne bi se smjelo puniti. Tako piše i na samim kartušama. U glavnom to vrijedi sa sve one kartuše koje se prilikom spajanja na trošilo buše sa iglom na samom trošilu. Prilikom spajanja kartuša sa trošilom, jedna igla probija lim kartuše i na takvim načinom dolazi do napajanja kartuša na trošilu. U glavnom to vrijedi za sve kartuše od 190 g plina.

Na kartušama novih generacija i većih zapremnina (200, 210, 230, 250 i 500 grama) sa priključkom 7/16“ spajanje kartuša odvija se putem šarafljenjem trošila na kartušu.

I ako na ovim kartušama piše da se ne mogu ponovo puniti, to je međutim moguće uz adekvatne mjere opreza.

Obzirom na visokim cijenama ovakvih kartuša, ta radnja je itekako isplativa.

Na tržištu postoje adapteri i crijeva koji tako nešto omogućavaju. Adapter 7/16“ priključuje se na praznoj kartuši i na maloj kamp boci (lijevi navoj 21,8 ili 20 mm).

Uvjet je da kamp boce je bila na sobnoj temperaturi od 20 stupnja, a da prazna kartuša je bila prethodno rashlađena u frižideru.  

Na ovakav način tlak kamp boce će nadjačati onaj od kartuše koje je na nuli radi niske temperature.  Takvom predradnjom, pretakanje će biti daleko olakšano.

Važno je uzeti u obzir da se kartuša prilikom te radnje pretakanja, izvaže, da ne bi došlo do nepoželjnog prepunjenja kartuše, što može biti opasno.

Cijela radnja mora se odvijati na otvorenom i dobrom prozračenom prostoru.

Dobro je znati da nakon određenog broja punjenja (to može varirati od 10 do 50 puta) navoj kartuše može se nepovratno oštetiti, te tako će biti nužno zamijeniti je novom.

Ali računica je itekako isplatljiva uzmaći u obziru da cijene nove kartuše variraju od 20 do 120 Kn a da bi napunili jednu kamp bocu s kojom će te više puta nadopunjavati Vašu kartušu će te potrošiti 10 ili 20 Kn.   

Pronađite ovaj proizvod u našim trgovinama.

Košarica

close