Dolaskom sunčanih dana i ljepšeg vremena svi vadimo plinske roštilje iz spremništa.
Evo nekoliko korisnih savjeta kako da na najbolji način ponovo koristite Vaš plinski roštilj za bezbrižno uživanje u pripremi ukusne hrane.
Koje vrste plinskog roštilja postoje?
-Grill s direktnim plamenom na rešetke
-Gril ploča na rešetke s pred komorom i vulkanskim kamenom
-Grill ploča s mramornom pločom
-Grill ploča s direktnim plamenom i komorom (poklopcem)
Koje su opasnosti od roštilja kada se ne čisti?
Čist roštilj štiti od štetnika i glodavaca.
Pečenje na roštilju koji ima tragove izmeta može biti izuzetno opasno.
Također vaš roštilj može nakupiti bakterije, plijesan i hrđu ako se isti ne redovito čisti i održava.
Radi toga svaki roštilj treba kvalitetno čišćenje što će zaštiti zdravlje vaše obitelj i prijatelja.
Mnoga istraživanja su pokazala da su zaostali karbonizirani dijelovi koji se nakupili u plinskom roštilju opasno i kancerogeni.
Kod svih plinskih roštilja ima puno ostataka karbonskih čestica i hrane koja se zalijepe iza rešetaka i na nevidljivijim dijelovima plinskog roštilja.
Nitko ne voli miris stare masti i pregorjelog ugljena s prijašnjih roštilja.
Kvalitetnim čišćenjem plinskog roštilja mirisati ćete arome sviježeg pečenog mesa, a ne one iz prošlosti.
Kako očistiti roštilj nakon zimske pauze?
Većina ljudi pokušava spaliti prljavštinu, ostatke hrane i klice misleći da je to najefikasniji način čišćenja roštilja.
U stvarnost takva radnja nije učinkovita za dobro čišćenje roštilja.
Također čišćenje metalnih rešetki roštilja nije dovoljno.
Osim čišćenja površine roštilja, potrebno je prati i strugati i ostatke stare hrane na dnu roštilja.
U tu svrhu koristite četku s blagim metalnim vlasima (tipa bakar, aluminiji) te užu špahtlu.
Za čišćenje vanjskih dijelova i unutrašnjih, upotrijebite prirodnu otopinu koje ćete dobiti s 1 l. vruće vode s neutralnim sapunom i 100 dcl octa.
Nemojte koristiti alkalne ili jake deterdžente jer bi mogli oštetiti caklinu i što je još gore, mogli biste ih pronaći na hrani.
Kako očistiti kamene kamene i gusane ploče?
Soda bikarbona je učinkovito rješenje i nije štetno zdravlju.
Pospite ju ravnomjerno po ploči s čajnom žlicom, ostavite desetak minuta pa prelijte vrućom vodom.
Ako ga ribate abrazivnom spužvom vaša će gusana/kamena ploča ponovno biti čista i sjajna.
Na kraju ploču isperite kipućom vodom.
Koj regulator koristiti kod plinskih roštilja?
Na svakom plinskom roštilju nalazi se etiketa s označenom snagom i pritiskom “mBar“ (milibar).
Ako npr. na plinskom roštilju piše: 10000 cKal/h 50 mbar, koristi ćete regulator niskotlačni od 1 kg/sat s izlaznim pritiskom od 50 mbar.
Ako niste sigurni u odabiru regulatora, poslikajte sliku etikete našem osoblju, te ćemo Vas savjetovati koji je najadekvatniji regulator za Vaš plinski roštilj.
Koje plinsko crijevo koristiti za roštilj?
Svako plinsko crijevo ima rok trajanja od 5 godina.
Datumi proizvodnje ili rokova su utisnuti na crijevo.
Obavezno provjerite što piše na crijevu.
Nevezano za to ako primijetite da je Vaše crijevo nakon zimske pauze kruto i teško savitljivo, obavezno ga zamijenite.
Kod plinskih roštilja, idealan odabir crijeva je ono za zaštitim pletivom (naš art.57039).
Zaštitno pletivo je idealna zaštita od mehaničkih i termičkih oštećenja.
Preporučamo dužinu plinskog crijeva od 3 m (u slučaju propusta i opasnosti dovoljno ćete biti udaljeni od plinskog roštilja).
Kako upaliti plinski roštilj?
Ovisno o modelu i proizvođaču , roštilj mogu imati dvije vrste napajanja i zaštite :
-Plinski ventil bez sigurnosne zaštite
-Plinski ventil s sigurnosnom zaštitom (termoventil)
Kod ventila bez sigurnosne zaštite , otvara se ventil na boci te nakon toga ventil na samome roštilju. Pritiskom na gumb sa označenom munjom aktivira se piezo upaljač koj pali plamenik.
Kod ventila s termo zaštitom otvara se ventil na boci, na plinskom roštilju pomiče se ventil do znaka velikog plamena, drži pritisnutim 30 sekundi i istovremeno pritiskom na gumbu se označenom munjom aktivira piezo upaljač .
Kako prepoznati da li plinski roštilj radi ispravno?
Kao i većina tehnike i roštilj zahtijevaju određeno održavanje i zamjenu potrošnih dijelova.
Plinski plamenici mogu imati oslabljeni protok ili istrunuti od hrđe, a ništa manje rjeđe su kvarovi na plinskim ventilima.
Važan pokazatelj neispravnog rada roštilja je žuti plamen.
To je znak da smjesa plin/ zrak je loša (fali zraka).
Drugi pokazatelj je loš tlak plamena, mora se podesiti plinski regulator ili zamijniti.
Koje dijelove je potrebno zamijeniti na roštilju?
Ako je roštilj neispravan roštilj ne mora se nužno baciti.
Kod svih plinskih roštilja, moguće je zamjena dijelova s kojim ćete ponovo plinskom roštilju vratiti stari sjaj. .
Evo nekoliko savjeta što učiniti ako roštilj ne funkcionira idealno:
Ako plamen roštilja ne ostaje gorjeti nakon prvog paljenja, potrebno je zamijeniti termoelement.
Ako se ne može podesiti plamen dovoljno je zamjeniti plinski ventil.
Ako vulkanski kamen, koji se nalazi u međuprostoru imeđu plinskog plamenika i gornje rešetke, s vremenom gubi svojstva žarenja i s tim svojstvo prenašanja topline, dovoljno ga je zamjeniti.
Idealno crijevo za plinski roštilj:
https://thomgas.hr/proizvod/57039-tpvcxg-plinsko-crijevo-oblozeno-celicnim-pletivom-8×13-mm/